Turuhoone:

E-L 7.30-16.00
P 9.00-15.00

Turuhall:

E-L 8:00-16:00
P 8:00-15:00

Avaturg:

E-L 8:00-16:00
P 8:00-15:00

Mahlane õunakook vaniljekastmega

Maria Aleksandrovna kohendas Nähtamatu õunakoogi retsepti, et saaksid sinna juurde teha vaniljekastme ning munavalgeid ei jääks üle. Kui kastet ei tee, kasuta terveid mune.

Retsept:

24 cm läbimõõduga vormi jaoks:

1,2 kg hapukaid õunu, Vasula letist

3 muna või 4 muna valget + 1 muna (kui teed kastme)

1,25 dl suhkrut e 125 g

1,5 dl piima Pajumäe letist

40 g võid

1,5 dl jahu e 90 g

1,5 tl küpsetuspulbrit

Vaniljesuhkrut või hoopis kardemoni


Tegevuskava:

1. Sulata või.

2. Vispelda munad suhkruga, lisa sulatatud või ning piim.

3. Sega teises kausis jahu ja küpsetuspulber, vanilje ning sõelu munasegu hulka ja sega.

4. Pese, puhasta õunad, koori, lõika neljaks ja eemalda südamik.

5. Viiluta õunad kas käsitsi või köögikombainiga hästi õhukeseks, nii 1 mm viiludeks.

6. Sega õunaviilud ja tainas kokku. Jah, taigent ongi õhuke kiht, nii on õige.

7. Kasuta kas alt kinnist või vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Taigen on päris vedel ning kasutab muidu võimalust ahju põrandale immitseda 🙂

8. Vala taigen vormi ja patsuta pealt ühtlaseks.

9. Küpseta 180 kraadi juures 60-70 minutit. Kui pealmised õunad kipuvad kõrbema, võid katta vormi küpsetamise lõpuosas fooliumiga.

Vaniljekaste:

4 munakollast (mis jäid koogi tegemisest üle)

5 dl e 500 ml piima

50 g suhkrut

Vaniljet või vaniljesuhkrut

2-3 tl maisitärklist – soovi korral

Tegevuskava:

1. Vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks. Soovi korral lisa ka tärklis.

2. Kalla 1/3 kuuma piima munavahu hulka, samal ajal vispeldades/mikserdades.

3. Vala kogu munavaht potti ja mikserda elektrimikseriga, et kaste ei läheks põhja ja samal ajal kuumeneks. Kastme temperatuur peaks jääma 75-85 kraadi juurde, põhiline, et ei läheks keema. Kui kasutad elektri mikserit, jääb kaste hästi kohev ja vahune. Aga kui eelistad mittevahust kastet, vispelda käsitsi 🙂

4. Vala kaste koogile ja asu nautima!

VIITED
Vaata retsepti siit!
et